Woensdag 18 december 2024, 20:00 uur, Johanneskerk (Westsingel 30, Amersfoort)
Onlangs las onze oud-platformvoorzitter Paul van der Harst een artikel van Maaike Hoffer; zij werkt in Israël op allerlei vlakken om de dialoog tussen Palestijnse (islamitische en christelijke) en joodse Israëli’s mogelijk te maken. Zij schrijft: ‘Moedeloos, boos, verdrietig, bezorgd… dat is zo’n beetje hoe ik mij al lange tijd voel. En blij dat ik met mijn kinderen weer voor een (onbekende) periode terug in Nederland ben, want het is wel heel onstabiel en soms angstaanjagend rondom de Israëlisch-Libanese grens.’
Paul: Haar gevoelens deel ik als het gaat om het weerzinwekkende geweld in het conflict, om de verwoesting van zoveel levens, zoveel toekomst van zoveel mensen. En misschien is het goed om daarbij sámen stil te staan. Opnieuw. Om te proberen vanuit betrokkenheid pijn te delen, te luisteren naar verhalen en inzichten. Met elkaar in gesprek gaan over dit pijnlijke conflict lijkt me het minste dat we doen kunnen.
Maaike is nu in Nederland en deelt graag haar verhaal met mensen in Amersfoort die haar gevoelens delen. Haar verhaal uit de eerste hand, en de verhalen over mensen met heel diverse achtergronden en ervaringen kunnen ons helpen ons verder te verdiepen in wat onoplosbaar is, maar ooit moet leiden tot een situatie waarin mensen elkaar weer kunnen gaan verstaan.
Op woensdag 18 december 2024 komt Maaike naar Amersfoort. We zijn welkom in de Johanneskerk (Westsingel 30, naast Stadhuis) aanvang 20.00 uur.
Paul: ‘Ik hoop dat we in deze ontmoeting leren van de mensen dáár die echt tegen de verdrukking in elkaar op blijven zoeken en in gesprek blijven. En dat onze dialoog een poging is om naar elkaar te luisteren. Hoe verschillend inzichten ook zijn, hoe anders onze betrokkenheid op Israël en Palestina ook is.’
Van harte welkom!
Maaike Hoffer is vrijwilliger bij Stichting COME (Communication Middle East), een particuliere Nederlandse stichting die al ruim veertig jaar jonge Palestijnen en Israëli’s jaarlijks de kans geeft elkaar te leren kennen tijdens tiendaagse dialoogseminars op Cyprus. Resultaat? Humanisering van de ‘ander’, verbreding van perspectieven en groei van hoop. Bekijk de website van Stichting COME.
Paul was voorzitter van het Amersfoorts Platform voor Levensbeschouwingen en Religies, en nu begeleider van het Leerhuis Amersfoort.