7 oktober 2023: Sint-Jorislezing door Kathleen Ferrier

zaterdag 7 oktober 2023 | 15:00-17:00 | Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort

Het verleden als basis voor een nieuw begin
De macht van het verschil

Kathleen Ferrier legt in haar lezing de link van het slavernijverleden naar het heden als basis voor een gedeelde visie op de toekomst. Ook gaat zij in deze lezing in op wat het verleden ons leert over onze democratische rechtsstaat, wat haar bedreigt en wat haar kan versterken.

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele Koninkrijk der Nederlanden en dus ook in Amersfoort tijdens een speciaal herdenkingsjaar extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, maar belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Het is een verleden dat de maatschappij zoals we die nu kennen heeft gevormd. Het is daarom een geschiedenis van ons allemaal. Het herdenkingsjaar biedt de gelegenheid om bewustwording te creëren en dialogen met en door inwoners te starten over slavernij. En over de gevolgen en de erfenis ervan die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Voor meer informatie over het Amersfoortse herdenkingsjaar vind je op de website van Amersfoort Ontketent

Sint-Jorislezing
Op zaterdagmiddag 7 oktober 2023 vindt de Sint-Jorislezing plaats in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Deze lezing is een initiatief van het Capittel van Sint-Joris. De bijeenkomst begint om 15:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Toegang is gratis. De deur is vanaf 14:30 uur open.

Kathleen Ferrier is voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie en deskundige op het gebied van internationale samenwerking, mensenrechten en diversiteit. Verbonden als docent aan diverse universiteiten en betrokken bij initiatieven, gericht op versterking van de democratie. Adviseerde de gemeente Amsterdam over de komst van een nationaal slavernijmuseum. Zij was tien jaar lang Tweede-Kamerlid voor het CDA met als portefeuilles onder meer internationale samenwerking, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken.

Kathleen Ferrier (beeld: Judith Jockel)

Muziek
De lezing wordt muzikaal omlijst door Clarine van Tricht, kunstenaar en danscoach.

Locatie
Sint-Joriskerk, Hof 1, 3811 CJ Amersfoort
Parkeren kan in verschillende parkeergarages in en rond het centrum.